Vaccinaties
Op 9 en 12 weken leeftijd kan uw kitten gevaccineerd worden tegen kattenziekte (parvovirus) en niesziekte (herpes- en calici-virus). Op 1 jaar leeftijd herhalen we nogmaals deze "cocktail"vaccinatie. Op 2 en 3 jaar leeftijd is alleen bescherming tegen niesziekte noodzakelijk. Op 4 jaar weer een cocktail, dus eens in de 3 jaar. Natuurlijk kunt u uw kat ook laten titeren, de voordelen hiervan leggen wij uit in "informatie over titeren".
Voor pension is een aanvullende neusdruppel vaccinatie tegen Bordetella (een bacterie die ook niesziekte veroorzaakt) in bijna elk pension verplicht. Dit moet minimaal een week, maar liever nog wat langer voor het pension bezoek.
Voor het buitenland is een hondsdolheid vaccinatie (Rabies) verplicht, 3 weken voor vertrek. Ook een chip en een officieel paspoort zijn noodzakelijk om te kunnen reizen.
Ontwormingen
Kittens hebben hun eerste ontworming tegen spoelwormen nodig vanaf 3 weken leeftijd. Daarna elke 2 weken tot ze 9 weken zijn. Vanaf dat moment ontwormt u maandelijks, dus op 3,4,5 en 6 maanden leeftijd.
Bij volwassen katten, die buiten komen is vaak de ontworming tegen lintwormen belangrijk. Het beste is het om elke 3 maanden te ontwormen met een combinatie middel tegen spoel- en lintwormen. Overigens is er veel kwaliteitsverschil tussen middelen. Niet elk ontwormingsmiddel werkt goed tegen de lintworm waar katten mee besmet zijn.
Bij binnenkatten volstaat vaak 1-2 x per jaar ontwormen.
Extra aandacht vraagt juist de oudere kat. Vanaf 10-12 jaar neemt het vermogen af om zelf wormen te bestrijden. Dan wordt elke 3 maanden ontwormen essentieel!
Castratie of sterilisatie
Vanaf een half jaar leeftijd kan uw kater of poes "geholpen" worden. Bij de operatie worden de testikels of de eierstokken verwijderd. Hierdoor stopt de hormoon productie en kan uw kat geen jongen meer maken of krijgen. Als u wil fokken moet u deze operatie natuurlijk achterwege laten, maar in alle andere gevallen adviseren wij de operatie zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren. Er zijn helaas al te veel kittens in de opvangcentra en voor de gezondheid van uw kat (katers vechten en krijgen abcessen en poezen krijgen baarmoederontsteking en melkkliertumoren) is het ook alleen maar aan te raden. Bovendien zal uw kat evenwichtiger en liever zijn en voorkomt u problemen zoals urinesproeien in huis.
Andere vragen of problemen?
Heeft u problemen met bijvoorbeeld ingeven van pillen, ogen zalven, ogen schoonmaken, vlooienpipet druppelen of urine opvangen? Er is een zeer informatieve website met filmpjes: Icatcare website. De filmpjes zijn in het engels, maar zijn heel beeldend. Als u er daarna nog niet uitkomt helpen wij u graag.