De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Vragen over pancratitis?

Er is door middel van bloedonderzoek vastgesteld dat uw dier een ontsteking heeft aan de alvleesklier of pancreas. Dit is een orgaan gelegen in een bocht van de dunne darm. De pancreas geeft verteringsenzymen af aan de darm, maar in een deel ervan wordt ook het hormoon insuline geproduceerd.

Alvleesklierontsteking is een lastige ziekte omdat niet goed bekend is hoe het ontstaat. De behandeling bestaat dan ook vooral uit het bestrijden van de verschijnselen, namelijk misselijkheid, braken, slecht of niet eten en eventueel soms ook pijn.

De ziekte kan heel wisselende beelden geven. Soms zien we dieren die een paar weken ziek zijn en daarna nooit weer, maar er zijn ook dieren die steeds opnieuw een terugval krijgen, maar goed op behandeling reageren. Een heel enkele keer zijn ze zo ziek dat het niet goed afloopt. Het is dus wel zaak om de verschijnselen serieus te nemen en snel te starten met behandelen.

Verder is de ziekte lastig omdat katten meesters zijn in het verstoppen van verschijnselen. Een kat die continu net iets minder eet dan hij nodig heeft valt af en alleen door te wegen zie je dan eigenlijk dat er wat aan de hand is. Vandaar dat we adviseren om snel te (komen) wegen als er twijfel is over de conditie.

Hoe behandelen we pancreatitis?

Het belangrijkste middel in de behandeling is Cerenia (dit blijkt ook wel iets tegen de ontsteking zelf te doen), het is een middel tegen misselijkheid, slecht eten en tegen braken. Je mag het al geven als ze alleen maar minder gaan eten en niet perse hoef je te wachten tot ze stoppen met eten of braken. Sommige katten zitten alleen maar wat te smakken en likken langs hun bekje en daar kun je dan aan zien dat ze misselijk zijn. Of ze zijn wat hijgerig, kortademig of slikken overdreven veel.

Cerenia werkt 24 uur. Als er veel klachten zijn kun je het rustig een paar dagen achter elkaar geven. Voor sommige katten zal het fijn zijn om daarna niet te stoppen, maar het middel af te bouwen, door de dosering te halveren en te kijken of het dan ook nog goed gaat. Of door iets meer tijd tussen de toedieningen te laten, (bv anderhalve dag).
Als de ziekte geregeld de kop op steekt leert iedereen op welke manier zijn kat het beste behandeld kan worden.
Verder is het erg belangrijk om medicijnen in huis te hebben voor weekenden en avonden! Soms zijn de katten zo ziek dat ingeven niet lukt (omdat ze het uitbraken) en dan zijn injecties noodzakelijk. Aarzel dus niet om de dienstdoende dierenarts hiervoor te raadplegen!

Uitgebreide informatie kunt u nalezen op de website van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639