Diarree of plakpoep
Diarree is een veel voorkomend probleem bij konijnen. De klachten variƫren van af en toe wat zachtere keuteltjes, regelmatig een vies achterwerk tot continu veel te dunne ontlasting. In alle gevallen moet het gebit van uw konijn gecontroleerd worden. Soms komen er afwijkingen voor aan de snijtanden of kiezen, waardoor het konijn niet goed meer kan kauwen. Hierdoor verloopt de vertering onvoldoende en kunnen na verloop van tijd ernstige problemen met de darmen ontstaan.
In die gevallen waar het konijn gezond blijkt te zijn, maar af en toe wat problemen heeft kan het zinvol zijn wat veranderingen aan te brengen in de voeding en huisvesting van het dier.
Hieronder worden een aantal punten opgenoemd. Het kan zijn dat sommige punten niet op uw konijn van toepassing zijn, verandert u dan wat wel mogelijk is en overleg met ons als de problemen blijven.
Voeding
- Voer absoluut geen gemengd knaagdiervoer, maar geef het konijn korrelvoeding. Dit zijn samengeperste korrels. Gemengd voer bevat vaak onvoldoende voedingsstoffen, waaronder calcium en veroorzaakt op de lange termijn gebitsproblemen.
- Geef van deze korrelvoeding 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dus laat het konijn niet onbeperkt van de korrels eten. Te veel eten kan de oorzaak van de problemen zijn.
- Zorg dat er altijd hooi beschikbaar is. Dit zorgt voor voldoende vezels in de voeding.
- Geef uw konijn geen nat voer meer, sla, andijvie etc. Sommige konijnen krijgen daar namelijk diarree van.
- Natuurlijk moet er altijd schoon drinkwater beschikbaar zijn.
Huisvesting
- Laat uw konijn liever niet direct op zaagsel zitten. Sommige konijnen eten het zaagsel op en ook dit kan de darmen van streek maken. Huisvest uw konijn op een dikke laag stro, hieronder kan dan een laag zaagsel op de plaatsen waar ge-urineerd wordt.
- Zorg voor voldoende beweging en materiaal om te spelen. Veel konijnen vervelen zich. Ze houden erg van spelen met rolletjes toilet-papier en dergelijke.
- Zorg ook voor voldoende zonlicht. Hierdoor maken ze Vit D aan en dit leidt ook tot minder gebitsproblemen.