Konijn, cavia, hamster.....
Er gaat geen week voorbij of we zien één van deze diersoorten met gebitsproblemen. Het doorgroeien van de snijtanden en kiezen en niet meer goed afslijten leidt er makkelijk toe dat snijtanden voor de lip langs of zelfs door de lip groeien. Ook kunnen snijtanden in een cirkel teruggroeien de bek in, nog lastiger omdat dit aan de buitenkant niet zichtbaar is.
Kiezen die niet meer goed afsluiten vormen haken die kunnen prikken in de wang of in de tong. Bij de onderkaak kan de tong klem komen te zitten onder de doorgegroeide kiezenrijen die dan een Romeinse brug vormen!
Verschijnselen
- Vermageren - soms moeilijk te zien onder de mooie vachtjes
- Kwijlen/ speekselen - een nat kinnetje of bekje
- Niet goed of niet meer eten - dit is een spoedgeval - bellen dus!
- Zich niet meer goed wassen - mottige vacht en klitten kunnen het gevolg zijn
- Diarree of te plakkerige ontlasting - en dus een smoezelig achterlijf, met soms klonten ontlasting
Oorzaken
Bij cavia's speelt vaak vitamine C gebrek een rol bij het ontstaan. Net als mensen kunnen cavia's niet zelf Vit C aanmaken. Vaak krijgen cavia's Vit C via druppeltjes in het drinkwater. Dit is meestal onvoldoende. Wij geven de voorkeur aan een vit C tabletje van 50 mg met citroensmaak per cavia per dag. Door Vit C gebrek kunnen de steunweefsels van de tanden en kiezen gaan afwijken, waardoor de tanden en kiezen scheef komen te staan. Door de scheve stand slijt het gebit onvoldoende goed en ontwikkelen zich makkelijk haken.
BIj konijnen speelt ongezonde voeding met onvoldoende vitamine D een belangrijke rol. Hierdoor worden de botten weker en zakken tanden en kiezen scheef, waardoor zich haken ontwikkelen. Geef uw konijn dus weinig krachtvoer van goede kwaliteit (20 gram/ kg lich gew. max) en veel hooi. Gemengde voeding (met oranje en groen stukjes erin) is vaak ongezond omdat konijnen daar de lekkere dingen uitvissen!
Behandeling
De behandeling bestaat niet alleen uit het bijslijpen van snijtanden (bij herhaling kunnen de snijtanden zelfs getrokken worden) en kiezen onder narcose. Vaak starten we eerst met bijvoeding, pijnstilling en medicijnen om te zorgen dat uw dier sterk genoeg is om onder narcose te kunnen. Bij konijnen kan het maag-darm-kanaal stil komen te liggen en in dat geval moeten we eerst een behandeling instellen om dit weer op gang te brengen.