De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Paspoort en chip

Binnen de Europese Unie is voor het reizen met uw huisdier een Europees Paspoort verplicht. Ook moet uw huisdier geïdentificeerd kunnen worden door middel van een chip of een leesbare tatoeage.Twee honden in de Alpen

Rabiesvaccinatie

De vereiste rabiës-enting moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden en is voor de douane 3 jaar geldig. Deze bescherming is zeker niet gegarandeerd als uw hond nog maar 1 x gevaccineerd is, vandaar dat wij adviseren om de enting nog een keer te boosteren. Dit kan al vanaf 3 weken na de eerste vaccinatie.

Overige invoereisen

Bij landen zoals Engeland en Noorwegen is het verplicht uw hond vlak voor vertrek in de praktijk te laten ontwormen. Dit moet ook in het paspoort afgetekend worden.
Voor enkele landen buiten de Europese Unie gelden andere, aanvullende verplichtingen, zoals bijvoorbeeld legalisatie van de vaccinatie, maar ook zijn bepaalde rassen verboden en zijn er soms muilkorf-regelingen.
Als u een van deze landen als vakantiebestemming kiest, kunt u via de ambassade van het land informatie opvragen (evt ook via internet). Laat u ons tijdig weten welk land u gaat bezoeken en wat de invoereisen voor het betreffende land zijn. Als er veel documenten ingevuld moeten worden regelen wij dit graag van te voren voor u.

Geadviseerde maatregelen

Naast de bovengenoemde eisen adviseren wij een aantal maatregelen die ziekte bij huisdier in het buitenland kunnen voorkomen:

Teken en Babesiose

Babesiose is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door een parasiet en overgedragen door teken. Geïnfecteerde teken brengen 2-3 dagen na aanhechting (bijten) de parasiet over in het lichaam van de hond. De ziekteverschijnselen kunnen erg verschillen, van mild slepend tot hevig en acuut, koorts tot 41 graden, braken, geelzucht, donkere urine en risico van overlijden. Deze laatste vorm komt het meeste voor bij de hond.
Het risico van besmetting hangt af van de aanwezigheid van teken die met de ziekte besmet zijn. Dit is niet gebonden aan klimaatfactoren. De ziekte is voorgekomen in: Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Spanje en af en toe in Duitsland. Sinds de zomer van 2004 zijn ook honden in Nederland besmet met de ziekte en is de teek in Nederland aangetroffen. Van de overige Europese landen is onvoldoende informatie beschikbaar en het is daarom niet duidelijk of uw hond daar het risico loopt om te worden besmet.

De maatregelen om de ziekte te voorkomen bestaan uit:

  • Een goede tekenbestrijding met een daarvoor geschikte tekenband, bij ons verkrijgbaar. Deze band beschermt de hond gedurende 5-6 maanden tegen teken (en 3 maanden tegen vlooien). De optimale werkzaamheid wordt 2 weken na het omdoen van de band bereikt. Het is dus van belang dit tijdig voor vertrek te doen.
  • Ook hebben wij hiervoor een geschikte druppel in de nek beschikbaar. Na het druppelen is de hond gelijk beschermd, gedurende 1 maand.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebieden waar veel teken voorkomen: dichte bebossing en kreupelhout.
  • Controleer uw huisdier elke dag op teken en verwijder deze op de juiste manier met een tekenhaakje of pincet. Knijp nooit in de teek en verdoof deze NIET van te voren!
  • Er is een mogelijkheid tot enten. De enting geeft geen 100% bescherming, maar zorgt alleen voor een vermindering van de ernst van de ziekteverschijnselen. Ook is door de vaccinatie de ziekte moeilijker aantoonbaar omdat er afweerstoffen in het bloed zitten als gevolg van de vaccinatie.
  • Mocht uw hond in het buitenland verschijnselen krijgen, die zouden kunnen wijzen op de ziekte Babesiosis, ga dan altijd naar een plaatselijke dierenarts voor advies en indien nodig voor een snelle behandeling. De vooruitzichten op genezing zijn dan beter.
Steekmuggen en Hartwormziekte

Verder kan uw dier ook nog besmet worden met de hartworm (Dirofilaria immitis). Deze besmetting wordt overgebracht via stekende muggen. De ziekte komt voor in landen onder de lijn Parijs-Milaan. U kunt besmetting voorkomen door de tekenband of druppel in de nek te gebruiken.
Een andere optie is om uw dier te ontwormen. Dit kan als u korter dan 28 dagen bent weggeweest bij thuiskomst en 1 maand later nogmaals. Als u langer dan 28 dagen weggaat moet u vanaf de 28e dag elke 4 weken ontwormen tot een maand na thuiskomst. Door deze behandeling doodt u de larven die zich in de bloedbaan geleidelijk ontwikkelen. U voorkomt zo een infectie met de volwassen wormen, die veel moeilijker te bestrijden zijn.

Zandvliegen en leishmania

Ook Leishmania is een ziekte, voorkomend in Mediterrane landen, die veroorzaakt wordt door een parasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. Onder het menu bijzonder bezoekers kunt u een voorbeeld vinden van Chico, die besmet raakte met deze parasiet. De band en pipet, die wij adviseren tegen teken, beschermen ook tegen zandvliegen.

Als u alle bovenstaande informatie hebt opgevolgd kunt u op een verantwoorde en veilige manier op vakantie met uw huisdier.

Wij wensen u een fijne vakantie!

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639