Wanneer het afscheid nadert....
Veel mensen worstelen met vragen rond het inslapen van hun huisdier. Soms is er al duidelijk vastgesteld dat het dier ziek is, maar veel vaker zijn er allerlei klachten en maken we ons bezorgd dat het einde nadert. De vragen die opkomen zijn: "Is de tijd werkelijk gekomen om mijn dier te laten inslapen?" "Kan ik het nog langer afwachten of lijdt mijn dier?" "Wat gaat er eigenlijk gebeuren als mijn huisdier moet inslapen?" Al deze vragen kunt u met ons bespreken.
Maar wat als je er eigenlijk nog niet aan toe bent?
Onze ervaring is dat mensen vaak niet de moed hebben om ons te bellen, vooral als het eigenlijk nog geen tijd is. Soms kan er ook met eenvoudige middelen een andere oplossing gevonden worden voor de problemen, zoals moeilijk lopen en in huis plassen. (Veel van onze bejaarde viervoeters lopen rond met blaasontsteking, die simpel te verhelpen is met antibiotica.) Aarzel dus niet om ons te bellen, we denken graag mee.
Bij de balie kunt u ook het boekje "Zijn we niet te vroeg?" ophalen. Het is geschreven door een dierenarts, die uit eigen ervaring vertelt over zijn overwegingen rond het inslapen van zijn 15 jaar oude hond.
Wat gebeurt er bij een euthanasie?
Als het moment voor euthanasie is aangebroken kunnen wij daarvoor ook bij u thuis komen. Wij vinden het erg belangrijk dat uw huisdier rustig en vredig inslaapt. Daartoe krijgt uw dier eerst een injectie met een narcosemiddel. Dit is het enige moment dat soms wat reactie oproept omdat het wordt ingespoten in de spier. Deze prik kan wat gevoelig zijn. Daarna wordt uw dier, eventueel op schoot, langzaam slaperig en suf. Dit duurt meestal zo'n 10 minuten, maar het kan bij de één wat sneller gaan dan bij de ander. Als het lichaam helemaal ontspannen is volgt de tweede injectie, een overdosis slaapmiddel, in een bloedvat van de voor- of achterpoot. Dit middel werkt heel snel, binnen een paar seconden.
Het inslapen verloopt bijna altijd heel vredig en rustig en er is geen reden om er angstig voor te zijn. Ook kinderen vinden het vaak fijn om bij hun geliefde dier te blijven voor het laatste afscheid.
Wat komt daarna?
Als uw dier is overleden kunt u het lichaam mee naar huis nemen en op een mooi plekje in de tuin begraven. Het is ook mogelijk dat u uw huisdier bij ons achterlaat. Wij kunnen dan eventueel een crematie regelen. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat u de as terugkrijgt in een urn of strooiblikje.
(Als u na het lezen nog vragen heeft kunt u contact opnemen via telefoon of e-mail.)