De Bakspieker 8 7609CL Almelo T. 0546-814510

Van Huispoes naar Zwerfpoes naar Verwilderde Kat

De Dierenbescherming probeert door voorlichting kattenbezitters te motiveren om hun huiskat "te laten helpen" d.w.z. het onvruchtbaar laten maken door een dierenarts. Er zijn ontelbare ongewenste nestjes en

de asiels zitten nu overvol met kittens die opgevangen zijn, hetzij met of zonder hun (verwilderde) moeder.


Al de kittens die "buiten"  geboren worden, groeien op en worden vaak zwervers. Hebben deze kittens in hun eerste weken onvoldoende kontakt met mensen gehad dan zullen zij ons ontwijken en uiteindelijk vormen zich groepen verwilderde katten.
Ook de groep huiskatten die moedwillig gedumpt worden in bossen, op campings, stille plekken en industrieterreinen worden zwervers en verwilderen. Deze katten kunnen veel overlast veroorzaken; krolse poezen die schreeuwen, vechtende en sproeiende katers, katten die op en in vuilnisbakken naar eten zoeken. Dit is voor ons lastig en vervelend. Voor de katten is het veel meer dan dat. Zij leiden een leven dat gebaseerd is op overleven. Dat betekent veel onderlinge rangorde gevechten, bijtwonden en niet behandelde pijnlijke ontstekingen. Deze dieren worden nooit ontwormd en zijn door hun vaak zwakke conditie vatbaar voor besmettingen die weer leiden tot infecties die tot een ellendige dood kunnen leiden.
Ook inteelt speelt een rol wat betreft hun gezondheid en gedrag. De verwilderde kat is een dier dat het liefst door mensen genegeerd, verjaagd of bejaagd wordt omdat zij wild, schuw en niet aaibaar zijn.

De Dierenbescherming probeert komende maanden extra aandacht te geven aan deze groep dieren die niet om hun bestaan gevraagd hebben. Dat doen we door de verwilderde katten te vangen met een speciale vangkooi, te castreren en na verzorging weer terug te plaatsen op de plek van herkomst. Het is een lange termijn visie. Als de dieren zich niet meer kunnen  voortplanten zullen de populaties uitsterven. Het vangen en doden van de katten lost niets op. Onderzoek heeft uitgewezen dat er dan andere verwilderde katten zich melden op die plekken waar voedsel en beschutting is.

Het bezig zijn met deze groep dieren vraagt kennis, veel tijd en dierenliefde maar ik vind het fantastisch vrijwilligerswerk omdat het bijdraagt aan het welzijn van deze katten. Na castratie zijn er minder vechtpartijen binnen de groep, minder honger, meer rust en minder overlast voor ons. En het belangrijkste is dat er niet meer dieren bij komen. Mocht U zich het lot van deze katten aantrekken en willen helpen met het verwilderde kattenprojekt dan kunt U mij altijd bellen voor informatie.

Met vriendelijk groet, Else Stegink
coördinator verwilderde katten 06- 46234569

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Ook afspraken op maandag- en woensdagavond mogelijk

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639